Myofascial Release

Bij een Equine Myofascial Release behandeling werken we op de fasciale lijnen van een paard. Fascia is een bindweefsel dat een vlies rondom de spieren, gewrichten en botten vormt en daarbij zorgt voor bescherming en ondersteuning.

In 2015 werd er door Vibeke Sodring Elbrond als eerste een onderzoek gedaan, naar het belang van fascia en de verbindingen in het lichaam bij verschillende zoogdieren. Uit dit onderzoek is gekomen dat er verschillende fasciale lijnen bij paarden lopen.

Binnen een behandeling zijn er verschillende behandeltechnieken toepasbaar:

• Deep Tissue
• Guasha
• Myofascial Taping

Deep Tissue

Bij een Deep Tissue behandeling worden alle fasciale lijnen nagelopen en behandeld. Hiervoor gebruiken we verschillende massage technieken.
Het grootste verschil met alle andere behandelingen is dat het paard voornamelijk met directe druk wordt behandeld. Hierdoor kunnen we een goede indicatie maken of een paard juist een spier nog niet heeft ontwikkelt of dat er juist teveel spanning op staat.

Guasha

Bij een Guasha behandeling wordt er gebruik gemaakt van een jade steen, hiermee wordt er over de huid van het paard geschraapt. Deze techniek is afkomstig van de chinese geneeskunde en wordt ook humaan gebruikt. Ook bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van verschillende massagetechnieken, alleen dan met betrekking tot de jade steen.
De behandeling start met een basis behandeling, daarna wordt er gekeken welke fasciale lijn er behandeld zal worden.

Myofascial Taping

Bij een Myofascial Taping behandeling wordt er gebruik gemaakt van VetkinTapeⓇ, dit is een speciale elastische tape die op de markt is gekomen voor de behandeling van dieren. Humaan wordt er veel gebruik gemaakt van Medical taping, waarna nu de dieren volgen.
Het gebruik van de tape wordt ingezet op de fasciale lijnen, meestal in combinatie met een van bovenstaande behandeltechnieken.

Let op!
Bovenstaande behandeltechnieken kunnen ook gecombineerd worden tijdens de behandeling van uw paard. Elk paard is anders en daardoor is er geen standaard behandeling die kan worden uitgevoerd.